Objavljeno: 24. 01. 2019. , Ažurirano: 24. 01. 2019.

Na jučerašnjoj izbornoj plenarnoj sjednici za novoga predsjednika Udruženja davatelja poštanskih usluga Hrvatske gospodarske komore izabran je Ivan Čulo, predsjednik Uprave HP-Hrvatska pošta. Za zamjenicu predsjednika izabrana je Srebrenka Saks, direktorica DHL Expressa, dok je za tajnicu Udruženja izabrana Ljubica Herceg iz Sektora za promet i veze HGK.

„Poštanska struka, kao i dobar dio gospodarstva, pod velikim je utjecajem digitalizacije društva, povećanja udjela online trgovine i sve većega zahtjeva potrošača za kvalitetom usluge. Stoga će jedno od ključnih pitanja djelovanja Udruženja biti podizanje standarda distribucije, posebice u dijelu koji se odnosi na pakete i koji bilježi izniman rast. Želja nam je da i radom Udruženja i u suradnji s HGK djelujemo na razvoju relevantnoga zakonodavnog okvira za rad struke, zalažući se pritom posebno na to da u procesu pružanja usluga ista prava i obveze vrijede za sve na tržištu,“ rekao je Čulo povodom izbora na čelo Udruženja, istaknuvši da se radi o specifičnoj struci koja je za razliku od većine, pod velikim utjecajem geografskih faktora, pogotovo naseljenosti.

„Iako ova struka obuhvaća oko 20 poslovnih subjekata, zapošljava čak 15 000 djelatnika, što dovoljno govori o njezinom značaju za gospodarstvo,“ rekla je potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj, istaknuvši pritom suradnju i s ostalim Udruženjima kroz mrežu HGK budući da postoje pitanja od interesa za nekoliko industrija. „Primjerice, uz potporu HGK, Udruženja cestovnog teretnog prometa i cestovnog putničkog prometa surađivala su na novom Zakonu o trošarinama, koji propisuje pravo na povrat trošarine za dizelsko gorivo koje se koristi u komercijalnom prijevozu robe i putnika i koje je kupljeno bezgotovinskim oblikom plaćanja u Hrvatskoj. Radi se o godišnjoj uštedi od oko 300 milijuna kuna, a to je beneficija koja je važna i za dio davatelja poštanskih usluga,“ napomenula je Čagalj.